Skip to main content

Respect our planet

100% completely CO2 neutral triathlon


CO2-neutraal gecertificeerd

Verantwoordelijk voor zijn emissies, in plaats van ze over te dragen aan de gemeenschap

Onze visie is een van de eerste CO2-neutrale triatlons ter wereld te zijn, zowel voor de organisatie als voor het gemotoriseerde transport dat het genereert.
Waar mogelijk vermijden of verminderen we onze CO2-uitstoot. In een klimaatbeschermingsproject in de derde wereld compenseren we onvermijdelijke emissies.
Onze Ostbelgische Triathlon is gecertificeerd CO2-neutraal.

Website van de CO2 Neutral Label: www.co2-neutral-label.org


Slim op de weg

Meer dan alleen mobiel

Om de CO2-uitstoot als gevolg van het verplaatsingsverkeer van onze Ostbelgien Triathlon zo veel mogelijk te beperken, gebruiken we een nieuwe en innovatieve web- en mobiele applicatie van onze partnerorganisatie FAHRMIT. Een intelligent algoritme stelt deelnemers en toeschouwers, waarvan de reisgegevens samenvallen, in staat om te netwerken naar carpoolen.

Door gemeenschappelijke interesses zullen carpoolers veel inspirerende mensen ontmoeten op weg naar onze Ostbelgien Triathlon.

Link naar het reisportaal: http://my.covevent.be/ostbelgientriathlon

Website van Fahrmit: https://fahrmit.be/


(On)afscheidbaar?

Geen afval(bakken) !

Vuilnisbak is synoniem voor afval. Om de inhoud te vermijden, hebben we de bakken op het hele gebied van onze Ostbelgische Triathlon weggenomen.

Waarom?

Omdat we gemeen zijn!

Grapje. We willen het afvalprobleem niet verder outsourcen door afvalscheiding achteraf, maar gewoon proactief vermijden om afval te produceren aan zijn oorsprong. We vragen deelnemers en toeschouwers om vooraf na te gaan wat ze meebrengen en wat meestal als afval ter plaatse terechtkomt. Ofwel om het helemaal niet mee te brengen, ofwel om het weer mee naar huis te nemen.

Geen paniek, voor de atleten bestaan er natuurlijk afvalplaatsen bij de fiets- en loopbevoorrading! Alles wat buiten deze afvalplaatsen wordt weggegooid, wordt gestraft met een gele kaart en een tijdsstraf in de Penalty Box :-)


"Edel schroot" gezocht

Te goed voor de afvalbak, te slecht voor eBay

De SOS-Fahrradwerkstatt van Eupen biedt dit jaar fietsdiensten aan tijdens onze Ostbelgien Triathlon. Buiten de transitiezone is er een gratis en bewaakte fietsparking voor deelnemers en bezoekers. Hier kunt u uw fiets veilig in de stijl van een "fietskast" afzetten. Indien nodig is een gratis veiligheidscontrole van de fiets inbegrepen. Er is ook een laadtoestel voor elektrische fietsen voorzien. Een mobiele reparatiewerkplaats zal beschikbaar zijn voor de deelnemers. Van 's morgens tot 's avonds is er een mecanicien ter plaatse om kleine reparaties uit te voeren.
Omdat al deze diensten gratis en vrijwillig zijn, accepteert de SOS-Fahrradwerkstatt graag "speciale" donaties tijdens onze triathlon. Bezoekers en deelnemers kunnen hun fietsonderdelen geven die ze niet meer nodig hebben. Onder het motto "nog steeds te goed voor de afvalbak, maar al te slecht voor eBay", zal dit edel schroot de lokale circulaire economie bevoorraden.Het hele project maakt deel uit van het recyclingconcept dat de SOS-Fahrradwerkstatt al vele jaren als een sociale onderneming voert.

Website van SOS-Hilfe V.o.G.:  www.sos-hilfe.net/fahrradwerkstattC2C T-Shirts

Meer met minder voor beter

Onze TRIGEMA Change®-atleten en vrijwilligers T-shirts zijn milieuvriendelijk, uit 100% biologisch katoen en Cradle to Cradle®-gecertificeerd. Ze zijn ontworpen volgens het model van de natuur, in gesloten kringlopen die geen afval produceren, en zijn volledig composteerbaar.

Onze vrijwilligers hebben een onbeperkt gebruiksrecht gedurende de gehele levensduur van hun T-shirts. Om redenen van resource besparing zullen de T-Shirts van onze vrijwillige van dit jaar opnieuw worden hergebruikt in toekomstige edities van onze Ostbelgien Triathlon. Eenmaal versleten, nemen we ze terug als eigenaar, om de uiteindelijke compostering te verzekeren.

Versleten T-shirts van atleten kunnen ook bij toekomstige participaties worden teruggegeven :-)